امروز : سه شنبه، ۷ بهمن ، ۱۳۹۹ - 13 جماد ثاني 1442
اندیشه عرب در زبان فارسی
گروه روشنفکری-پایگاه تحلیلی بنیاد باران: محمد آل مهدی نام آشنایی ست که در حوزه ترجمه با آثاری از اندیشمندان عرب به ویژه عابد الجابری می شناسیمش. لازم به ذکر است که تحولطلبی و نوگرایی در جهان عرب، پس از جنگ جهانی دوم با تبلور جنبش ناصریسم شکل مشخصی به خود گرفت و بهویژه با شرکت […]
گروه روشنفکری-پایگاه تحلیلی بنیاد باران: محمد آل مهدی نام آشنایی ست که در حوزه ترجمه با آثاری از اندیشمندان عرب به ویژه عابد الجابری می شناسیمش. لازم به ذکر است که تحولطلبی و نوگرایی در جهان عرب، پس از جنگ جهانی دوم با تبلور جنبش ناصریسم شکل مشخصی به خود گرفت و بهویژه با شرکت مصر، الجزایر، غنا به علاوه چین و هند و… در کنفرانس «باندوک» گامی در مرحله تاثیرگذاری جهانی برداشت. جنبش عرب، هم در بنیانهای قومیتگرایی و هم در بنیانهای نوین سوسیالیستی، همچنین با گسست اپستیمولوژیک «بعد از شکست ۱۹۶۷»، گفتمان فلسفی خود را با چالشهای بنیادین مواجه دید. عطف توجه کنشگران اندیشه عرب به عقل برسازنده و نقد عقل عربی نگاه سنتی و بنیادگرا به تاریخ را ناکارآمد دانست.در این راستا محمد عابدالجابری «کنش ناخودآگاه عقلی» را موجب «کمترین عینیتگرایی» و «نداشتن نگاه تاریخی» میدید. بدینسان نقد عقل عربی را سرلوحه پژوهشهای خویش قرار داد که به تالیف مجموعه چهار جلدی، معروف به چهارگانه الجابری، شد.آثار محمدعابدالجابری توسط محمد آلمهدی از عربی به فارسی برگردانده شده است: «ما و میراث فلسفیمان» و «سقراطهای از گونهای دیگر»، نقد عقل عربی، پژوهشی ساختارگرا در شکلگیری عقلانیت کلاسیک عرب». محمد آلمهدی متولد ۱۳۳۰، لشگرآباد از مناطق عربنشین اهواز است که از جوانی شیفته فلسفه یونان باستان میشود و در این حوزه دو کتاب فلسفه به زبان ساده را برای نوجوانان توسط نشر نیما در سال ۱۳۵۵ منتشر میکند. «خوانش نوین از فلسفه مغرب و اندلس» و همچنین «خوانش نوین از زندگی و آرای ابنرشد» از این مترجم در دست انتشار است. آثار “نقد عقلانیت اخلاقی عرب” از محمد الجابری و نیز «مفهوم تاریخ» از عبدالله عروی توسط آلمهدی در حال برگرداندن به فارسی است. از او درباره آخرین متن های در دست ترجمه اش پرسیدم.
-در پاسخ به پرسش شما مایلم عرض کنم عملا سه کتاب در دست انتشار دارم .گرچه تا به امروز چهار کتاب به عزیزان حوزه نشر سپرده ام.کتابی که مدتهاست منتظر انتشار ان هستم و نزدیک به سه سال و هشت ماه پیش به انتشارات فرهنگ جاوید سپردم اثر بسیار مهم عبدالله عروی در حوزه روش شناسی تاریخ با عنوان “مفهوم تاریخ ،واژه ها و مکتب ها” است .گویا ایشان قرار است اواخر پاییز، ان را منتشر کند .صحت و سقم این خبر به عهده ناشر است.
-دومین کتاب در دست انتشار “عرب و مدرنیته” است. این کتاب جلد اول از پروژه چهارگانه “عبدالله بلقزیز” اندیشمند مغربی است ، که در هر جلد آن به دوره خاصی از جهان عرب پرداخته است.این کتاب را دو سال پیش به پژوهشگاه علوم ارتباطات و هنر سپردم که بعدها سر از انتشارات علمی فرهنگی در آورد و ظاهرا دو سه ماه دیگر منتشر خواهد شد.
-اما پیش از انتشار این کتاب،انتشارات دنیای اقتصاد کتاب “سنت و مدرنیته” اثر ارزشمند “محمد عابد جابری” را که او نیز اندیشمندی است مغربی اواخر مهرماه امسال منتشر خواهد کرد. این کتاب شامل بحث ها و پژوهش هایی است که محور اساسی انها روش و دیدگاه مربوط به سنت است . دربخش اول این پژوهشها مستقیما به مسئله روش و دید گاه به شکل نظری پرداخته شده است « و برخی دیگر ضرورت پیوستن آگاهانه به اندیشه جهانی معاصر جهت استفاده از روشهای مدرن و گشودگی بر دیدگاه های نو را مطرح می کند » .بخش دوم نیز« مطالعات مثطعی یا تطبیقی میدانی روش » است .این کتاب در واقع سومین اثر از سلسله آثار جابری در حوزه شکل بخشی به دیدگاه نو در باره سنت است .
افزون بر این سه کتاب اخیرا کتاب «عقلانیت اخلاق عربی و تاثیر سنت خسروانی» که بخش نخست کتاب « عقلانیت اخلاق عربی» است به نشر اختران سپردم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.